Yarlan
Dowódca Kompanii

Dołączył: 03 Paź 2005
Posty: 11802
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: z wysoka
|
Wysłany: Śro 23:10, 09 Maj 2007 Temat postu: Przepis na barszcz czerwony |
|
|
Składniki:
8 porcji:
- 30 dag mięsa z kością (wołowiny, cielęciny, kurczaka)
- włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, mały por)
- 2,5 litra wody
- 40 dag drobnych buraków ćwikłowych
- pół łyżeczki kwasu cytrynowego
- (lub łyżka octu z jabłek)
- 2 łyżki majeranku
- 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (do barszczu zabielanego)
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
Wykonanie:
Buraki dokładnie umyj szczoteczką, zalej wrzątkiem, a następnie ugotuj (około 40 minut), odcedź i wystudź. Wystudzone obierz ze skórki i zetrzyj na tarce do jarzyn. Teraz wlej do garnka wodę, włóż umyte mięso i zagotuj. Następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkawe (pamiętaj, że najdłużej gotuje się wołowina), dołóż obraną i opłukaną włoszczyznę. Gotuj wszystko razem do miękkości. Miękkie mięso i jarzyny wyjmij z wywaru, a do garnka włóż starte buraki. Całość doprowadź do wrzenia, dodaj kwasek cytrynowy (ewentualnie ocet), cukier oraz sól i pieprz do smaku. Na koniec barszcz przecedź przez durszlak i przypraw majerankiem. Jest to barszcz czysty, podawany w filiżankach z dodatkiem np. słonych paluszków, albo na talerzu - wtedy z uszkami lub pasztecikiem. Do czystego barszczu można też dodać śmietanę. Taki zabielany barszcz podajemy na talerzu z osobno ugotowanymi ziemniakami, z fasolą Jaś lub z jajami ugotowanymi na twardo.
Post został pochwalony 0 razy
|
|